Valide CSS!

Tour de La Salle 1955 - Reünisten Vereniging Vuurleidingsmonteurs, Wapenelektronicamonteurs en Wapentechnische-Dienst Electrotechniek der KM

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Tour de La Salle 1955

Nostalgie > Nostalgie van Leden > Anekdotes

DEN HELDER - Op 12 t/m 15 juni vindt de Tour de Lasalle weer plaats. De koers wordt al sinds September 1955 gehouden. Ons lid Lodewijk Lasschuijt was een van de deelnemers. De herinneringen staan nog levendig op zijn netvlies.

Dit artikel is onderdeel van de serie 'Mijmeren over mijn Den Helder'. Het is geschreven door L.Lasschuijt.


Op 1 september 1953 deed ik mijn intrede in de Koninklijke Marine als vuurleidingmonteur der derde klasse zm in het toenmalige Marine Opkomst Centrum in Hollandse Rading nabij Hilversum met als marinenummer 99655.ZM stond voor zeemilicien maar boze tongen beweerden dat het zoveel betekende als 'zij moesten'.

Team Hr.Ms. van Kinsbergen met hun begeleiding

Binnen de marine worden namen van dienstvakken en rangen vaak afgekort, zo wordt vuurleidingmonteur, vlmnt en sergeant wordt afgekort tot sgt. Na een 'vormende' periode van drie maanden werd ik overgeplaatst naar de toenmalige Artillerieschool op de marinekazerne Erfprins en daar stond ook in 1955 de wieg van de grootste wielerronde in de Kop van Noord Holland aller tijden, de Tour de Lasalle.

Ik had het voorrecht deel te mogen nemen aan de toen winnende Hr. Ms.van Kinsbergen-ploeg en te worden beloond met de grote pechprijs omdat ik het presteerde om tijdens de laatste etappe driemaal achtereen een lekke band te krijgen. Tourwinnaar was de SGT Speciale Diensten R.H. Vissers. Op de foto die na afloop werd gemaakt op de binnenplaats van de kazerne, staan de deelnemers van de winnende ploeg met hun verzorgers. Van links naar rechts: SGT VLMNT G. Verschoor, KPL VLMNT C. Kip, SGT VLMNT  F.C.Luijsterburg, VLMNT  J.Talens, VLMNT L. Lasschuijt, met de scooter de verzorgers, een sergeant hofmeester en een sergeant geschutskonstabel, VLMNT  J.B. Tap, SGT Visser, een onbekende VLMNT, SGT VLMNT Louwers, VLMNT J.M. Kock.
Hierna volgde er in de 'Gouden Bal', het onderofficiersverblijf, waar de ongegradueerden bij wijze van hoge uitzondering toegang kregen, een groot  feest dat ik echter helaas voortijdig moest verlaten omdat ik van twaalf tot twee ingedeeld was als schildwacht bij de Keelpoort. Toch wel een zware opgave als je eerst een etappe in de tour hebt gereden en daarna ook nog eens de nodige alcoholische versnaperingen tot je genomen hebt. Het is allemaal goed afgelopen.

Dit artikel en de foto zijn met medeweten van Lo Laschuijt  aangepast en geplaatst op 8 juli 2014 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu