Valide CSS!

Jaap v/d Berg - Reünisten Vereniging Vuurleidingsmonteurs, Wapenelektronicamonteurs en Wapentechnische-Dienst Electrotechniek der KM

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Jaap v/d Berg

Nostalgie > Nostalgie van Leden > Brieven


Henk,

Hierbij stuur ik je een tweetal foto's uit Januari 1954, uit de opleiding voor vuurleidingmonteur genomen bovenop zeefront.Vlnr. sgt. Wolf - sgt. Visser - kpl. A. Bakkenes - kpl. J.H. Kuus - miliciens vlmnt's J.v.d.Berg - Minderman - Jager - Wisscha - R. Kramer en sgt. Stegeman.  Volgens mij zaten Bakkenes en Kuus in opleiding voor sergeant, maar wat die drie o.o. erbij doen weet ik niet meer. Wel dat ze van speciale diensten waren, misschien kortverband vrijwilligers.


Misschien dat de oudere garde hier uitkomst in kan brengen.

Het groepje bestaat, aan het bordje te zien dat ik ophoud, uit vier verschillende klassen. Als ik het goed onthouden heb, dan heeft die Sgt Visser in 1955 de eerste Tour de la salle gewonnen.
vlnr. Sgt Konstabel J.B. Lammers - Aad Siereveld - Jan van Biene - Jan Talens - Jaap v. d. Berg - Leo Teusink en Adj Konstabel J. Slieker.

Wat de twee konstabels erbij moesten weet ik niet maar de overige waren in opleiding voor vlmnt 1, waarvan ik de enigste milicien was.


Verder heb ik nog een suggestie voor de krant.

Is het niet eens leuk om uit te zoeken hoe het dienstvak vuurleidingmonteur eigenlijk is ontstaan, want het dateert van na de oorlog.

Ik heb n.l. in een bevorderingenboekje uit 1947 ontdekt dat het toen pas is begonnen en wel met de:

          Maj. Vlmnt. E. Bosch (geb.1900) per 1 juni 1946 ex sgt.el.mont. per 1 juli 1927.

          Sgt. Vlmnt. P.T. Duijn (geb.1913) per 1 juni 1946 ex. Onbekend.

          Sgt.Vlmnt. J. Hoogenboom (geb.1916) per 1 nov.1947 ex kpl. el.mont.

          Kpl.Vlmnt. G.J.A. Jumpertz(geb.1918) per 1 juni 1946 ex el.mont. 1


Later werden nog toegevoegd:

           W.A. Sirach (geb.1904) adj el.mont

           M.W. Treffers (geb.1907) ex maj. Geschutmaker per 1 nov. 1945

           A. Dubbelman (geb.1916) ex sgt. Geschutmaker  per 1 jan. 1947


Dan heb ik natuurlijk ook Bron nog meegemaakt, waarvan ik weet dat hij tijdens de oorlog in dienst is gekomen maar ik weet niet bij welk dienstvak, vermoedelijk El. Mont.


Zelf maakte ik voor het eerst kennis met het dienstvak vuurleidingmonteur in augustus 1951 toen ik als leerling tekenaar op de toenmalige geschutmakerij, later Bewapeningswerkplaatsen, kwam en als zodanig heb ik deze mensen gekend.  In het kader van onderzeebootbestrijding waren er ook verscheidene torpedomakers bij betrokken.

Wie weet een bijdrage voor de Scheepskrant ? Wij denken dat het ook een bijdrage voor de WebSite is. (Content manager)

H.G. Jaap van den Berg 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu